HSA - Pomoć pri kretanju na uzbrdici

HSA – Hill Start Assist

Pravilno „balansiranje“ između pedale gasa i komande spojnice („kvačila“) može biti problem (vraćanje vozila unazad, proklizavanje pogonskih točkova). HSA olakšava „hvatanje vage“. HSA gotovo da ne zahteva od vozača nikakvu intervenciju.

Prilikom upotrebe ovog sistema aktivira se i elektronska kontrola stabilnosti (ESP) o čemu vozača obaveštava odgovarajući svetlosni indikator (lampica).

Način funkcionisanja je veoma jednostavan.

Kada vozač premesti nogu s papučice kočnice na papučicu gasa, kočnica nastavlja da „drži“ još određeno vreme (oko sekund i po), što je dovoljno da vozač „uhvati vagu“ s komandom glavne spojnice. Tako se vozilo pokreće bez neželjenog kretanja nazad. Osim u gradskim gužvama, ovaj sistem ima veliku primenu i u terenskoj vožnji, naročito na klizavim uzbrdicama.

HSA na savremenim vozilima nije hardverski sistem, već predstavlja softversku nadgradnju elektronskog programa stabilnosti i zasniva se na postojanju hardvera elektronske kontrole stabilnosti (ESP).

Povezane teme:

ACC - Aktivna kontrola krstarenja
BAS - Pomoć pri kočenju
ESP, DSC, DSTC - Elektronska kontrola stabilnosti
ASR, TCS - Kontrola proklizavanja pogonskih točkova
ABS - Sistem protiv blokiranja točkova pri kočenju


Literatura: Priručnik za licenciranje kadrova u procesu osposobljavanja kandidata za vozače, Agencija za bezbednost saobraćaja (2012, 2013.)