Uticaj lekova na ponašanje vozača

Kada se govori o „vožnji pod uticajem“, obično se prvo pomisli na vožnju pod uticajem alkohola. U praksi, vožnja pod uticajem droge i lekova postaje sve veći povod za brigu kada je bezbednost saobraćaja u pitanju, a naročito kada je reč o mlađim vozačima.

Posebnu opasnost predstavlja pojava da mnogi vozači i kada uzimaju određene lekove ne primećuju da taj lek (negativno) utiče na njihove vozačke sposobnosti. Nažalost, to ponekad primete kada je šteta već načinjena.

Svi lekovi ne utiču na psihofizičke sposobnost od značaja za bezbedno upravljanje vozilom, niti svaki lek deluje podjednako na svaku osobu.

Delovanje leka zavisi od određenih karakteristika (uzrast, telesna masa, pol, osobine leka – doza, oblik u kojem se daje, vreme uzimanja, uzimanje u kombinaciji s drugim lekovima, hranom ili alkoholom i nuspojava koje lek izaziva).

Moguće nuspojave određenih grupa lekova:

Grupa Mogući propratni efekti
Anksiolitici i hipnotici (uznemirenost, spavanje) Pospanost, smanjena koordinacija pokreta, poremećaj pamćenja, zbunjenost
Antidepresivi (depresija) Umrtvljenost, zamagljen vid, nesanica, konfuzija
Antihistaminici (alergija) Umrtvljenost, vrtoglavica
Antipsihotici Izmenjene psihičke funkcije, ponašanje i doživljavanje
Analgetici (bolovi) Umrtvljenost, umanjene kognitivne i psihomotorne funkcije
Antihipertenzivi Moguć pad krvnog pritiska u početku lečenja, pospanost i umor
Antidijabetici Moguća hipoglikemija, pogotovo u početku lečenja

Neki od „svakodnevnih“ lekova koji se kupuju bez recepta, kao što su lekovi protiv glavobolje, prehlade i gripa, imaju u sebi supstance sa stimulativnim efektom kao što su kofein, pseudoefedrin ili fenilefrin, a koje mogu izazvati lažan osećaj budnosti i vrtoglavicu.

Takođe, neki od lekova protiv kašlja ili bolova sadrže kodein, lekovi za smirenje ekstrakt valerijane ili klorfenamin, koji se nalazi i u nekim lekovima protiv prehlade, mogu izazvati zbunjenost, vrtoglavicu i mučninu.

Ljudi mogu različito reagovati na iste lekove, pa stoga nije moguće sa sigurnošću predvideti kako će određeni lek uticati na sposobnosti za vožnju.

Zbog toga je važno pročitati uputstvo za korišćenje određenog leka, čiji obavezni deo moraju biti i informacije o tome ima li uticaj na vozačke sposobnosti.

Ove informacije se nalaze u delu uputstva o uticaju na psihofizičku sposobnost, sposobnost upravljanja vozilima i mašinama ili delu s posebnim upozorenjima.

Kao opštu oznaku upozorenja, lekovi koji utiču na sposobnosti za vožnju imaju na pakovanju utisnut crveni trougao.

Naravno, najbolje je posavetovati se s farmaceutom i lekarom koji je lek prepisao.

Povezane teme:

Uticaj droge na ponašanje vozača
Uticaj alkohola na performanse vozača
Alkohol i rizik od saobraćajne nezgode
Alkohol i njegova apsorpcija u organizam


Literatura: Priručnik za licenciranje kadrova u procesu osposobljavanja kandidata za vozače, Agencija za bezbednost saobraćaja (2012, 2013.)