Alkohol i rizik od saobraćajne nezgode

U 2010. dogodile su se 2.834 saobraćajne nezgode usled vožnje pod dejstvom alkohola u kojima je 1.793 lica povređeno, a 39 poginulo (izvor MUP).

Najviše nastradalih je u starosnoj dobi 18–25 godina (izvor MUP).

Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja godišnje oko 11% je u vezi sa alkoholom.

rizik-nastanka-saobracajne-nezgode
Rizik nastanka saobraćajne nezgode u odnosu na koncentraciju alkohola u krvi

Rizik od učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi počinje značajno da raste već pri nivou alkohola od 0,4‰ a pri nivou od 1‰ rizik od saobraćajne nezgode je oko pet puta veći nego pri koncentraciji od 0‰, dok je pri koncentraciji od 2,4‰ taj rizik preko 140 puta veći.

Što se više alkohola popije, verovatnoća za nastanak saobraćajne nezgode eksponencijalno raste.

Za motocikliste koji imaju koncentraciju alkohola u krvi preko 0,5‰, procenjeno je da se rizik od saobraćajne nezgode povećava i do 40 puta.

Alkohol povećava rizik i kod drugih učesnika u saobraćaju, a posebno kod pešaka, vozača traktora i biciklista.

U Norveškoj, Francuskoj i drugim razvijenim zemljama oko trećina ukupnog broja poginulih pešaka bila je u alkoholisanom stanju.

Eksperimenti i istraživanja

U svetu je realizovan veliki broj istraživanja i eksperimenata kako bi se, u kontrolisanim uslovima, došlo do saznanja u kojoj meri uticaj alkohola utiče na ponašanje vozača.

Eksperimentalno je dokazano da se već posle dve čašice konjaka vreme reagovanja produžava sa 1 sekunde na 1,5 sekundi, a posle četiri čašice na 2 sekunde.

Ukoliko se ovome doda brza vožnja, nekvalitetna percepcija i nepreciznost izvođenja pojedinih radnji u toku vožnje, onda se put reagovanja još više produžava.

Vozač koji nije pod uticajem alkohola vidi saobraćajni znak na 140 metara, dok ga vozač pod uticajem alkohola opaža na 118 metara.

U vožnji pri brzini od 50 km/h, u mraku, pošto vozača zaseni vozilo koje mu dolazi u susret, vozaču koji nije pod uticajem alkohola potrebno je 68 metara da se privikne na novonastalu situaciju, dok je alkoholisanom vozaču potrebno 126 metara da obavi istu radnju.

Treba naglasiti da alkohol nanosi i značajne posledice nakon nezgode: alkoholna intoksikacija komplikuje procenu i zbrinjavanje pacijenata, pogoršava hronične bolesti a može i da komplikuje rezultat nakon hiruškog zahvata.

Povezane teme:

Alkohol i njegova apsorpcija u organizam
Uticaj alkohola na performanse vozača
Uticaj lekova na ponašanje vozača
Uticaj droge na ponašanje vozača


Literatura: Priručnik za licenciranje kadrova u procesu osposobljavanja kandidata za vozače, Agencija za bezbednost saobraćaja (2012, 2013.)